1984 Ingsoc Bayrağı
[ Okuma süresi tahmini 3 dakikadır ]
George Orwell’ın 1984 romanının filminde bir bayrak kullanılmıştır. INGSOC bayrağı. Bayrakta “INGSOC” yazısı bulunur. Bu, “English Socialism” (İngiliz Sosyalizmi) anlamına gelir. Oceania/ Okyanusya bayrağı bu bayrak olarak gösterilmiştir filmde.
Çok belli ki parti bayrağı, amblemi, ülkenin bayrağı olmuş. Buradan “Nazi Almanya”sına gönderme, benzetme yapılmış.
Ingsoc Bayrağı:
Renk: Bayrak karanlık renkte olup, üzerinde kırmızı bir “V” harfi bulunur. Bu “V” harfi, “Victory” (Zafer) anlamına gelir.
Görsel: “V” harfi üzerinde beyaz ve siyah iki el sıkılıyor. Bu el sıkma, toplumsal birlik ve işbirliği simgesi olarak kullanılır.
Metin: Bayrakta “INGSOC” yazısı bulunur. Bu, “English Socialism” (İngiliz Sosyalizmi) anlamına gelir.
Bayraklarda yazı kullanımaz ama bu bayrak parti bayrağı ve INGSOC Newspeak, Yenisöylem/ Yenidilde English Socialism kısa yeni hali.
El şıkışan iki el biri beyaz biri siyah olarak niteleniyor, genel olarak. Ancak filmde kullanılan ambleme biraz dikkatli bakınca siyah elin, siyah bir kişiye ait bir el değil siyah eldiven giymiş bir el olduğu görülüyor. Siyah eldivenin neyi temsil ettğini tam bilemiyoruz. Ancak tahminde bulunabiliriz.
En güçlü olasılık partinin, otoritenin, baskın ideolojisi, totaliter rejimin eli o siyah eldivenli el.
Romanın kendisinde bayrağın ayrıntılı bir tanımı yok; ancak Ingsoc’un totaliter ideolojisini temsil eden semboller ve renkler üzerinden bir fikir edinmek mümkün. Genellikle bayrak, güçlü bir otoriteyi ve bireysel özgürlüklerin kısıtlanmasını simgeler. Film adaptasyonlarında ise bu bayrak, distopik atmosferi daha da vurgulamak için etkili bir şekilde kullanılmış.
Bayrağın film için kim tarafından çizildiği konusunda kesin bir bilgi de yok. Ancak genelde sanat yönetmenleri ve tasarımcıları tarafından tasarlanmıştır diye düşünüyoruz.
1984 yılında çıkan filmi Michael Radford yönetmişti. Kitapta olmayan detayları da o eklemiş oluyor elbette. Kimse de sormamış INGSOC bayrağını kendisine. Sordularsa da, internette herhangi bir kaynakta yok cevabı.
Film romanın oldukça sadık bir uyarlamasıdır. Eleştirmenlerce de beğenilmiştir. Filmin 1984 yılında gösterime çıkması bir İngiliz şakacılığı dense de filmin birçok sahnesi romanda belirtilen gerçek tarihlerde çekilmiştir. Örnek olarak, Winston Smith’in günlüğüne “4 Nisan 1984” tarihini yazdığı sahne 4 Nisan 1984 tarihinde çekilmiş gerçekten.
Bu sitede 1984 hakkında bir çok yazı ve görselim bulunmaktadır. En çok okunan yazım ise aşağıda;
Diğer yazılar için arama kutusuna 1984 yazmanız yeterli.