1984 bakanlıkları

1984 Romanının 4 Bakanlığı

2.514

[ Okuma süresi tahmini 3 dakikadır ]

George Orwell’ın distopik romanı 1984 geçtiği ülke Oceania/ Okyanusya’dır. Bu hayali ülkenin 4 bakanlığı vardır. Bu bakanlıklar aşağıda vereceğim isimlerinin hemen hemen tam tersi görevlerle iştigal ederler. Bu şekilde çelişkili isimlendirmeler sadece kurgu olsun diye yapılmamış görünüyor, yazar tarafından. Gerçek hayatta da ülkelerin “Savaş” bakanlıklarının ismini “Savunma” bakanlığı yapmaları gibi.

Aşağıda 4 bakanlık ile ilgili kısa bilgi ve 4 adet poster çalışması bulunmaktadır.

1984 romanın içinde konu edilen bakanlıklar;

Hakikat Bakanlığı

Halka gerçeğin ne olduğunu bildiren bakanlıktır. Gerçekleri sunmaz, üretir. Tarihi ve gerçekleri değiştirir. Ayrıca dili de sadeleştirir. Gereksiz ve zararlı kelimeleri yok eder.

Şavaş barıştır. Özgürlük köleliktir. Cahillik güçtür.

Sulh Bakanlığı

Sulh bakanlığı bir “Barış” bakanlığı değildir, elbette. Tam bir “Savaş” bakanlığıdır, aslında. Daha da kötüsü bu savaş kurumu savaşı yenmek için değil, savaşı sürekli kılmak için çalışmaktadır. Ülkeyi sürekli savaş durumunda tutmak üzere kurulmuştur.

Biz düşmanlarımızı sadece yok etmeyiz, onları değiştiririz de.

Sevgi Bakanlığı

Güvenlik ve baskının bakanlığıdır, asıl olarak. Beyin yıkama ile hükümet yanlısı bireyler yaratır. “Düşünce polisi” diye birimleri vardır. Karşıt fikirleri yıkmak ve bu fikirleri düşünebilenlere işkence yapılan birimlere sahiptir.

Acının karşısında kahraman yoktur.

Bolluk Bakanlığı

Halkın fakirliği ve sefaletinin sürekli olmasına çalışan bakanlık. Kıtlık ve mali, ekonomik olarak sıkıntıları yaratan bakanlıktır. Ayrıca sürekli olarak boş ve gereksiz yatırım ve üretimlerden sorumludur. Ayrıca istihdam ve üretim üzerine olmayan, yanlış bilgiler içeren, kurgulanmış istatistik ve veriler ile halkı etkiler.

Üretim savaşını kazandık!
Geçtiğimiz yıl tüm tüketim mallarının hasılatı göstermektedir ki yaşam standartları yüzde 20’den az olamayacak şekilde artmıştır.


Görüldüğü gibi distopya ve zamanında gelecek için yazılmış kurgu bir romanın ne kadar gerçekçi olabileceğinin en iyi örneklerinden birisidir George Orwell’ın 1984 romanı. Belki de en iyisi.

Kelime Sayısı: 405 Yorum yapılmamış

Yazı altı elemanları

Bir şey mi söyleyeceksiniz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir