Bilimkurgunun Felsefi Efendisi Stanislaw Lem
[ Okuma süresi tahmini 2 dakikadır ]
Stanislaw Lem
Bilimkurgunun en önemli yazarlarından olan Stanislaw Lem‘in Tıp öğrenimi gördüğünü çoğu kimse bilmez. Hatta bilimkurgu türünü sevenlerin bile en son başladığı yazarlardandır Stanislaw Lem. Belki batı özellikle Amerikan bilimkurgu camiasının yazarı görmezden gelme çabaları bunda etkili olmuştur. Ancak eserleri o kadar güçlüdür ki, yayılmaya devam eder.
Stanislaw Lem ve Philip K. Dick
Aralarında şöyle garip ve uzaktan bir ilişki vardır. Stanislaw Lem’in en sevdiği Amerikan bilimkurgu yazarı Philip K. Dick‘tir. Ki genel olarak Amerikan bilimkurgu yazarlarını ticari ve edebiyattan uzak, para için yazadıklarını düşündüğünü belirtmiştir. Onu diğerlerinden ayrı tutar.
Philip K. Dick ise Stanislaw Lem’in gerçek bir insan olmadığını ileri sürmüştür. Komünist Partinin bir projesi olduğunu söylemiştir. Hatta daha ileri giderek FBI’ya ihbar mektubu bile yazmıştır.
Solaris ve Gelecekbilim Kongresi
Solaris romanı ile tanınmıştır. Solaris 1961 yılında basılmış ve üç kere sinemaya aktarılmıştır.
- Nirenberg 1968
- Tarkovski 1972
- Soderbergh 2002
Bildiğiniz gibi son film bir ABD yapımıdır.
Gelecekbilim kongresi (The Congress (2013) ise filme uyarlanmış ikinci eseridir. Ancak bu eserinin bilinirliliği pek söylenemez. Yine batı dünyasından film pek iyi not almamış.
Eserlerinin filme çekilmeme sebebi felsefi mi yoksa teknik zorluklar mı? Bilemiyorum. Ancak teknik zorluklardan çok, felsefi rahatsız ediciliği olması daha ağır basmaktadır.
Güzel, sizi de rahatsız edecek iyi bir edebi eser ve bilimkurgu okumak istiyorsanız, Stanislaw Lem ve eserleri sizi bekliyor.