Corona, virüs, maskeler ve bulaşma
[ Okuma süresi tahmini 3 dakikadır ]
Corona virüsü, maskeler, bulaşma ve korunma üzerine bir kaç kaynak derlemesi yapmak lazım oldu, tabii.
Mesele şunlar;
- Corona nasıl bulaşır?
- Maskeler ne kadar korur?
- Yapılması gerekenler neler?
gibi.
İlk kaynağımız Financial Times Lifesaver or false protection: do face masks stop coronavirus? yazısı. Sağlam kaynaklardan veri görsel toplmışlar, tabii.
Gayet kapsamlı bir yazı. Maske çeşitleri ve açıklamaları, N95 ve cerrahi maske kıyaslaması konuları Maskeler Corona Yayılımını Durdurur mu? başlığı altında incelenmiş.
Güvenli mesafe de 1.5, 2, 3 metre derken 8 metreye kadar gidiyor bu arada. Hapşuruk ile bir kişi 8 metre öteye kadar parçaçık yayabiliyor.
Diğer kapsamlı bir kaynak USATODAY Coronavirus might spread much farther than 6 feet in the air yazısı.
Bu yazıda da 8 metreye kadar hapşuruk menzili teyid ediliyor. 8 metre!
Ayrıca klimalar ile havalandırmaların virüsü yayma olasılığı da değerlendiriliyor. Bunlar yerine temiz havanın, ortamı havalandırmanın daha iyi olduğu da özellikle belirtiliyor.
Ve yine cerrahi maske, n95 ve daha gelişmiş çok kullanımlı maskelerin kıyaslamaları var. Evet cerrahi maskeler Corona virüs’ü geçiriyor, koruma sınırlı! Hiç yoktan 2 gömlek iyi. Hiç yoktan iyi de bez parçası, tshirt ev yapımı maskeler.
Yine USATODAY’in How to clean, reuse or hack a coronavirus mask yazısı ise maskelere ve kullanımına odaklanmış bir yazı.
Maskenizi taktınız, markete gittiniz, geldiniz. Şimdi ne yapacaksınız? İşte bunlar, maske takmaktan çok daha önemli. Corona Bulaşma Günlüğü yazımızda biz de konuyu biraz incelemiştik.
yazı ayrıca ev maskelerini nasıl yeniden kullanacaksınız, neler yapacaksınız, nasıl, kaç derecede yıkayacaksınız gibi pratik bilgileri de veriyor.
Tabii ev yapımı maskelerin virüsleri durdurma olasığının olmadığını virüs büyüklüğü ve kumaşların geçrigenlik büyüklüğünü vererek ispatlamışlar.
Ev yapımı kumaş maskenin gözenekleri 500 micrometre, damlacıklar 5 micrometre ve Coronavirüs 0.12 micrometre. Hesap ortada.
Ev yapımı kumaş maskenizin içine kağıt havlu gibi bir katman daha eklerseniz korunmanız %33 daha fazla olabiliyor, demişler.
N95 ve cerrahi maskeleri ise yeniden kullanbilirsiniz diyor yazı. Yıkamadan hiç bir müdahele yapmadan, kesekağıdı içine koyun ve 7 gün bekletin, diyor.
Cerrahi maskeleri ben de evde, kapalı balkonda sıra dizdim, astım. 7 gün içinde corona, morona kalmaz üzerinde beklentim var. Ancak tek kullanımlık cerrahi maskelerde sorun bakteriler. Bakteriler kolayca üreyebilir maskenin içinde dışında. How long do six common bacteria and viruses last outside the body? yazısı bu konuda bize fikir veriyor. 7 gün beklediğimizde bir çok bilinen bakteri yok olabiliyor. Eh iyi işte.
Tabii çok fazla kullanılmayan, bir yürüş yapılıp gelinen maskeler, veya gün içinde 15, 20 dakikalık hızlı market alışverişlerinde kullanılmış, yüzeyine dokunulmamış cerrahi maskelerimizi yeniden kullanmak üzere asıp, bekletiyoruz 7 gün ( en az)!