Bir blogun aerodinamik yapısı
[ Okuma süresi tahmini 4 dakikadır ]
Bir blog herhangi bir aerodinamik yapıya sahip olamaz elbette. Kuvvetle muhtemel, dikkat çekici bir başlık yaratmak adına yaptım.
Zaten asıl mesele, blogun yapısı da değil. Bir bloggerın sahip olması gereken asgari disiplinler olacak.
Bloggerın bilmesi gerekenlerin etkisi doğrudan bloguna etki edecektir. Ve bildikleri de. Burada, yazıların içeriği kastedilmemektedir.
Bir blogger neleri bilmelidir?
Hah, sonunda konuya gelebildik bölümü.
1. SEO – Kanatlar
Bir blogger mutlaka en az temel düzeyde SEO ( Arama Motoru Eniyilemesi – “eniyileme” ilginç bir kelime olmuş-) bilmesi gerekmektedir.
Site yapısının arama motorlarına uygunluğundan, yazıların başlığına, yazıların içeriğine, özgünlüğüne, içindeki kelimelere kadar geniş bir yelpazede dikkat gerektiren özellikleri bilmek gerekmektedir.
2. HTML, XHTML, CSS – Motor
Blog site yapısı denince de, temel HTML, XHTML ve CSS bilmek gerekiyor. Başta Google olmak üzere, arama motorları geçerli kodlar ile yazılmış siteleri daha değerli görmektedir. Her ne kadar Google’ın kendisi bunlara dikkat etmese de, biz blog yazılarımızın arama sıralamalarında üstte çıkması için dikkat etmeliyiz.
CSS kısmı ise, sitemizin bir çok görsel ve yapısal özelliğini düzenlemekte yardımcı olan, mucizevi bir yapıdır. Site görünümü, yazı boyutları, çeşidi, renkleri ve daha bir çok detaylı ayarlarımızı bu dosya(lar) üzerinden daha kolay yapmamızı sağlar.
Temel HTML/CSS bilgisi olmadan, blogumuzda kullanacağımız görselleri istediğimiz gibi boyutlardırmamız pek olası olmayacaktır. Bazı sitelerde gördüğümüz, yamuk yumuki duran görsellerin nedeni, temel yükseklik, genişlik ( width, height) ayarlarının uyumsuzluğundan kaynaklanır.
3. Dilbilgisi – Yakıt
Kelimeleri doğru yazmak, noktalama işaretlerini doğru kullanmak önemli. Sizin için önemli olmasa bile, okuyucularınız için kolaylık sağlar. Okuyucularınız için önemli olan bir şey de sizin için de önemli olmalıdır. ( Bu son tanım çok genel olarak böyledir. Elbette siz sadece kendim için yazıyorum diyebilirsiniz.)
4. Kullandığınız servise hakim olmak – Sürüş kabiliyeti
Blogunuzu yayınlamak için bir servisten yararlanacaksınız. ( Kendi içerik yönetimini yazabilenlerden bahsetmiyoruz.)
Bu servisin – Örneğin; WordPress, Blogger gibi) özelliklerini bilmeniz gerekir. Elbette zamanla daha fazla hakim olacaksınız. Bu da ancak, kullandığınız servis ile ilgili yenilik ve özellikleri, sürekli takip ederek gerçekleşir.
5. En az 1 görsel düzenleme programı bilmek – Tasarım
Evet sitenizde mutlaka görsel kullanacaksınız. Bu bir fotoğraf olabilir, logonuz olabilir, küçük buttonlar olabilir. Elbette bunların çoğunu internet üzerinde hazır bulabilirsiniz. Ancak yine de, kendinizin yapabilmesi size avantaj ve özgünlük sağlar.
Bu tür programlar arasında photoshop bilmeniz size daha fazla avantaj sağlayacaktır.
6. Sosyal Medya Hesapları + RSS – Spoiler
Blogunuz ile ilişkilendireceğiniz, sosyal medya hesapları, bunların neler olduğunu, yeni nelerin çıktığını sürekli takip etmeniz gerekir. Herhangi bir blog ve/veya blogger’ın twitter, facebook hesabının olmaması artık söz konusu değil. (Elbette friendfeed de var.)
Ayrıca, sitenizin RSS’sini yayınlayabileceğiniz her servis sizin için potansiyel demektir.
O zaman blog servislerini öğrendiğiniz gibi, sosyal medya sitelerinin özelliklerini de öğrenmeniz gerekmektedir. Bu da daha fazla bilgi ve konularla ilgili takibi gerektirecektir.
Her Sosyal Medya servisinin sitenizde kullanabileceğiniz bir sürü de alt/yan hizmet ürünleri, eklentileri (Widgets, plugins) oluyor. Evet bunlarıda takip etmeniz, öğrenmeniz gerekiyor. Uygun olanlarını da sitenizde kullanmanız. ( Bunlar çoğu zaman uygulaması, siteye eklenmesi kolay kodlardan oluşur.)
7. eMail hesabı – Sürücü koltuğu
Sitenizin alan adınıza göre ayarlanmış bir email hesabınızın daha hoş görüneceği aşikardır. Bu bölümde de örneğimiz elbette Google, gmail hesabı olacaktır. Gmail’in böyle bir hizmeti var. Madem var kullanınız.
Sonuç
Aerodinamik – zorlama- bir tanım gibi görünebilir. Yine de yukarıda sayılan maddeler blogunuzun daha iyi uçmasını sağlayacaktır.
Keyifle sürün.