İngiliz Demiryolu Kurumsal Kimlik Kılavuzu
[ Okuma süresi tahmini 3 dakikadır ]
Kurumsal kimlik kılavuzu ile ilgili bir başyapıt sayılacak bir eser İngiliz Demiryolu’nun Kurumsal Kimlik Kılavuzu. British Railway/ İngiliz Demiryolu 1965 yılında anakronik, hanedan motiflerden arındırmak ve London Transport’a (ikonik Londra Metro logosu- ki bir başka yazının konusu olacaktır) rakip olacak bir kurumsal kimlik geliştirmek istedi. BR’nin tasarım paneli, Tasarım Araştırma Birimi (DRU)’nden Milner Gray’in liderliğinde bir çalışma grubu kurdu. Tüm organizasyon için tutarlı bir marka ve tasarım standardı oluşturan bir Kurumsal Kimlik Kılavuzu hazırladılar.
Ve bu kılavuza şimdi hemen ulaşabiliyorsunuz; doublearrow.co.uk sitesi bu kurumsal kimlik çalışmalarını koruma altına almış ve herkese açık. British Rail Corporate Identity Manual sayfasında da tüm kurumsal kimlik kılavuzu, her sayfası yüksek çözünürlülüklü olarak var. Bulunmaz bir nimet mi? Evet tam olarak bu.
Kılavuz 4 cilt ve bir çok ekten oluşuyor.
1965 yılından başlayan kılavuz ileriki yıllarında eklemlerle devam ettirilmiş. Bütünlük bozulmamış ve 1987 yılına kadar eklemeler yapılmış, ihtiyaca göre. Ancak tekrar edeyim kurumsal kimlik kesinlikle bozulmamış.
İkonik hale gelen ikili ok ( Double Arrow) logosunu DRU’dan Gerald Barney tasarlamış. Logo Birleşik Krallık bayrağı çizgileri ile örtüşmektedir.
Tasarlanan bu ok logo, çift hatlı bir demiryolunu simgeliyor. Logo şimşek veya dikenli tele benzetilmiş ve “kararsızlığın oku” takma adını da almış.
Kurumsal kimlik oluştururken özel yazı tipinin olması da çok önemli. Bu kılavuzda da yeni bir yazı tipi – font- tasarlanmış; Rail Alphabet. İngliz demiryollarında kullanılan font ve çok benzerlerini British railway fonts past present sayfasından indirebiliyorsunuz.
Yeni BR kurumsal kimliği ve Double Arrow 1965’te kullanıma sunuldu ve kuruluşun marka adı “British Rail” olarak kısaltıldı. Artık Büyük Britanya’da tren istasyonlarını belirten sokak tabelalarında genel bir sembol olarak kullanılmaktadır ve Rail Delivery Group’un ortaklaşa yönetilen National Rail markasının bir parçası olarak hâlâ demiryolu biletlerinin üzerinde basılmaktadır.
Ek Not ve kaynaklar: “Çift ok sembolü, Birleşik Krallık hükümetinin Ulaştırma Bakanlığı adına Dışişleri Bakanı’na ait bir ticari markadır. Ya da en azından fikri öyle. BR kapsamında oranları ve kullanımı şirketin Kurumsal Kimlik Kılavuzu’nda dikkatlice detaylandırılmıştır. Ancak özelleştirmeden bu yana kullanımını düzenleyen ve tutarlı görünümünü sağlayan tek bir kuruluş olmadı. Özelleştirmeden bu yana demiryollarının görsel kimliğinin çoğunda olduğu gibi, görünüş şekli de kaosa sürüklendi.”
(1) 2014 yılında yapılan Ulusal Demiryolu Tasarım Yönergeleri, (2) 2022 yılında 5. Dosya olarak yapılan Ray Sembolu 2 Tasarım kılavuzu.
Kaynak: Rail Symbol 2
Böyle bir emeğin yok olup gitmediğini ve halen yaşatıldığını görmek sevindirici. Bu kılavuzların herkese açık eksiksiz olması da ayrıca takdir edilmeli.
Darısı bizim devlet, kurum ve markaların logo ve kurumsal kimliklerine sahip çıkmaları dileğiyle.