yeşil cerrahi maske

Cerrahi Maskeniz Gerçek mi? Sahte mi?

820

[ Okuma süresi tahmini 3 dakikadır ]

Kullandığınız cerrahi maskenin gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Elbette önce paketinin, kutusunun üzerine bakmalısınız. Standartları var mı? Bizde üretilen maskelerin Türk Standartları Enstitüsünün (TSE.org.tr) standartlarına uygun olması gerekir. Ayrıca Avrupa Topluluğu içinde dolaşımda olan, satılan ürünler içinde CE asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma standartlarına uygunluk işareti de olmalıdır. CE nedir ve TSE standartları ile ilgili detaylı bilgiyi bu sayfada bulabilirsiniz.

TSE sitesinde yürürlükte olan tıbbi yüz maskeleri standartı TS EN 14683+AC olarak verilmiş. Ancak bu sayfada maskenin özellikleri, yapısı vesaire bilgileri yok. Dökümana ulaşmak için üye falan olmak gerekiyor, herhalde. Neyse!

Bizim konumuz ise elinizde, size verilmiş, paketsiz, sadece bir naylon içinde olan maskelerinizi test etmenize sağlayacak kolay yolları göstermek.

Maskemizi Kendimiz Test Edelim

Kaynağımız; Genuine or Fake Surgical Masks — 3 Quick Tests to Find Out! yazısı.

Uyarı: Bu testi yapmak için bir maskemizi feda edeceğiz. Uygun, tarafınızdan daha önce kullanılmış bir maske – en az 7 gün beklettikten sonra– ile test etmenizi öneririz.

1- Görsel Test

3 katlı bir maske ise, mantıksal olarak, 3 katmana sahip olması gerekir. Maskeyi açın. Açık bir şekilde 3 katman görmelisiniz. 3 katman tipik olarak; yarı saydam bir parça (üstte), beyaz parça (ortada) ve renkli parçadan (Yeşil, Mavi veya hatta Beyaz) oluşur.

2- Su Testi

Bildiğiniz gibi cerrahi maskeleri ilk önce hasta olanlar başkalarına bulaştırmasın diye takılsın tavsiyeleri var idi. Ancak artık öyle değil. Herkesin takması gerekiyor. Düzgün 3 katlı bir cerrahi maske siz öksürür veya hapşurursanız çevrenizdekilere bulaşmasını karşı koruma sağlayabildiği gibi, başklarının size bulaştırmasına karşı da koruma sağlayabilir. Bu sebeple dış katman su geçirmez bir maddeye sahip olması gerekir.

Bunu test etmek için maskenizin dış tarafı içeride olacak bir huni yapın ve içine bir miktar su dökün. Maskenizin suyu tuttuğunü gözleyebilmelisiniz. Aynı bebek bebek bezleri gibi. Huni şeklinde test ettiğiniz maskenizin dış ( maskeyi takarken içe gelen kısım) ıslanmamış olmalı.

3- Ateş Testi

Bu da son testimiz. Bu testimizde orta tabakayı test edeceğiz. Orta tabaka bir filtredir. Bu tabak kağıt, pamuk gibi bir madde değildir. Bu nedenle ateş tuttuğunuz aman alev almaması lazım. Sadece plastik veya naylon gibi yanar, ancak kağıt gibi alev almaz. Çakmak, kibrit vasıtasıyla bu filtreyi yakın. Alev almıyor ise son testi de geçti maskeniz.

Sonuç

Sonuç olarak bu testlerden herhangi birini geçemeyen bir “Cerrahi 3 Katlı Maske” sizi koruyamayabilir. Unutmayın ki sadece en iyi maskeyi bile taksanız sadece maske sizi corona virüsten koruyamayabilir.

Kelime Sayısı: 519 2 yorum yapılmış

Yazı altı elemanları

"Cerrahi Maskeniz Gerçek mi? Sahte mi?" için 2 yorum yapılmış

Yorumları

Şu pandemi zamanları gösterdi ki bizim insanımız böyle sıkıntılı süreçlerde bile gösterişi elden bırakmıyor. Önemli olan o maskenin koruması değil maskenin kendine yakışması. Evet, tam da bu sebepten ötürü Covid-19’a karşı koruyuculuğu bulunmayan polen maskesini kullanıyorlar. Covid-19 değil de şekilcilik bizim sonumuz olacak.

Maalesef o kadar bilinçsiz bir toplum haline dönüştük ki, gösteriş merakımız kişisel sağlığımızın önüne geçmiş durumda. Ayrıca merdiven altı diye tabir edilen ortamlarda üretilen bol miktarda maskeler piyasada çok rahat bir şekilde hala satılmakta.

Bir şey mi söyleyeceksiniz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir