Türk Malı, Made in Türkiye
[ Okuma süresi tahmini 4 dakikadır ]
Türkiye’nin ve Türk mallarının bir markası bir amblemi yok. Bir çok deneme yapıldı, laleli, bol desenli bol “anlamlı” Turkey yazısı ve bilemediğimiz, bulamadığımız başkaları.
Kimse sahip çıkmamış Türk yapımı, üretimi malların üzerine ömürlük bir amblem yapılmasına. Ne yurt içi ne de yurt dışı ürünlemizi temsil edecek, ortak bir logo, amblem, ikon benzeri bir şey oluşturulmamış.
İhracatçılar ayrı telden, iç piyasaya üretenler ayrı telden çalmış. Devlet ve kurumları da bir araya gelip bir standart belirlememiş.
Türk Malı
Yo, bir dakika bir tane çok eskilerden gelen var: Türk Malı. Gayet güçlü bir damga. Veya biz eskilerin sürekli görmesinden dolayı bize güçlü geliyordur. Yeniler, gençler bilmiyor olabilir. Çaykur paketlerinde var. TKV bal kavonozlarının etiketlerinde de var.
Amblem farazidir.
Bu siyah amblem, ürünlerin paketlerin üzerinde de gayet güzel görevini yapar. Okunurluluğu ve uygulaması kolay bir amblem, damgadır.
“Mal” kısmı size kaba veya argo gibi geliyor olabilir ama bence anlamı tam. Her türlü üretilmiş mamül için kullanılacak bir kelime. Ha, büyük baş hayvanlar için de kullanılır “Mal”. Olsun ne mahsuru var.
Mal kelimesinin TDK anlamı: Alınıp satılan, kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan, taşınır ve taşınmaz varlıkların tümü demektir. Yani kapsamı geniş.
Şimdilerde “Yerli Üretim” etiketi kullanılması zorunluluğu var. Mecbur kullanacak firmalar. Ancak paketlerin, ambalajların üzerinde kullanmıyorlar tabii. Sadece etiketlerde, raf etiketlerinde kullanıyorlar.
Güzel, değil tartışılır. Bence elbette yukarıda örneğini verdiğim Türk Malı damgası çok daha güzel. Yılların amblemini etiketlerin üzerine de konulması sağlansaydı daha iyi olmaz mıydı?
Türkiye Üretimi
Bir başka seçenek de Türkiye Üretimi olabilirdi elbette. Bir çok yabancı marka Türkiye’de üretim yapıyor. Tam Türk malı değil tabii onlar. Türkiye Üretimi bu tür mal ve ürünler için ideal bir isimlendirme. Ayrıca Made in Türkiye ile de “Türkiye” ile bütünleşmesi sağlanabilir. Birbirini tamamlayacak bir logo, ikon, amblem yapılabilir. Böylece “Türkiye” marka olabilir.
Made in Türkiye
Bildiğiniz gibi bir de Made in Turkey, Made in Türkiye kullanımına çevrildi. Turkey olsun, Türkiye olsun mesele o değil yine. İhraç edilen malların üzerine konabilecek bir damga, amblem, logo yapıldı mı? Benim bildiğim, hayır. Yine kimse uğraşmamış. Hiç bir kurum veya kurumları bir araya gelip yapalım dememiş.
Firmalar ve kurumlar Made inTürkiye kullanımını hemen benimsemiş. Ancak görsel ve kültürel hafızamızı inşa edecek bir damgamız yok. Düşün ki bizim için yok, farklı farklı yüzlerce ülke ve onların halkı için hiç yok. Sadece Türkiye yazısı onlara ne ifade ecebilecektir ki?
Görseller tamamen farazidir.
Oysa ulusal bir yarışma açıp ajans ve bireysel katılımcıların çalışması istenebilirdi. Laleli bi şeyler gelmesin şartı da konulmalı tabii.
Çok çok harika işler geleceğine eminim. Benim beğeneceğim seçilmezdi muhtemelen ama olsun.
Yurtdışına mal satan tüm firmalara sorsanız, made in Turkey bir marka. Ama amblemi yok. Made in Türkiye oldu, yine amblemi yok. Yine sorsanız tüm dünya Türk markalarını, Türk ürünlerini tercih ediyor ama bir logosu yok. Üzücü.
Bir an önce bir amblem yapılmalı/ yaptırılmalı. Yapılan amblem tüm ihraç ürünlerde kullanılacak. Yıllarca değişmeden kalacak ki, yurtdışında Türk malı alan insanların zihnine yerleşecek.
Zihinde yoksa, aslında da yoktur. Yazıyı okumasanız da görseli hatırlarsınız.