ileri geri ok ve saat ikonu gösteren bir görsel

Gün Işığından Daha Fazla Faydalanma

24

[ Okuma süresi tahmini 3 dakikadır ]

Gün ışığından daha fazla faydalanma sistemi ya da kısa ismi ile yaz saati uygulaması, en kısa hali ile yaz saati. Bildiğiniz gibi ülkemizde artık uygulanmıyor. Akla, bilime ters şekilde vazgeçildi.

Türkiye’de yaz saati uygulaması, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile; gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan uygulamanın yıl boyu sürdürülmesine karar verildi.

Yani hep, tüm yıl boyunca yaz saati uygulanmaya başladı ve sonbahar ile birlikte kış saatine geçilmedi ve geçilmiyor, hala. Bu amacına ters, bilime ters, iddia ettiğine ters uygulama büyük bir inat ile mevcut yönetim tarafından sürdürülmektedir.

Yani yaz saatine takılı kaldı tüm ülke. İleri geri alma işinin yapılmamasını isteseler ve daha az elektrik sarfiyatı olsun isteselerdi zaten kış saatinde kalırdık. Ancak tam tersi yaz saatinde kalındı. Bu uygulamanın elektrik şirketlerinden başkasına 1 gram faydası bulunmamaktadır.

Zararlarına gelirsek, daha az gün ışığı, doğal ışık, güneş ışığı sağlığımızı da etkilemektedir. Bu yanlış uygulama ile insanların sağlıkları da etkilenmekte ve bozulmaktadır.

Yaz saati uygulması tam 116 yıldır kullanılan bir sistem. Bütün Avrupa devletleri kullanıyor. Dünyada hangi ülkeler kullanıyor, hangileri kullanmıyor, hangileri hiç kullanmamış, hangileri sonradan bırakmış listesini Ülkelere göre yaz saati uygulaması sayfasında görebilirsiniz.

Gün ışığından daha fazla faydalanma sistemi, Yaz saati uygulaması veya yaz saati olarak da bilinir, yaz aylarında mevcut olan daha uzun, gün ışığından daha iyi yararlanmak için saatleri ileri alma uygulamasıdır, böylece karanlık daha geç bir saatte çöker.

Tanımdan anlaşılacağı gibi uygulama sadece yazın işe yarar. Normal saati ileri alma uygulamasıdır. Bu sebeple sistemin adı Yaz Saati Uygulamasıdır. Bizde ne yapıldı? Normal olmayan saat diliminde yani yaz saatinde hapis kaldık. Zaten günlerin uzun olduğu yaz saati dilimini tüm yıl uyguluyoruz ve kışın zaten günler kısa, biz daha da kısaltmış olduk. Bari kış saatinde kalsaydık ama amaç başka olunca…

İnat ile ilgili bir atasözü ile bitireyim;

İnadım inat götüm iki kanat!

Atasözü

Kaynak: wiktionary.org

Bize sanki “Gün ışığından daha fazla faydalanma!” diyorlar, yani.

Kelime Sayısı: 417 Yorum yapılmamış

Yazı altı elemanları

Bir şey mi söyleyeceksiniz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir