Hürriyet Gazetesi Logosunu Neden Değiştirmeli
[ Okuma süresi tahmini 2 dakikadır ]
Evet, dünya üzerinde yayın yapan gazete logolarına şöyle bir bakmak yeterli. Çok detaylı değil, üstün körü bile baksanız bir gazetenin logosunun nasıl olması gerektiği üzerine fikriniz oluşabilir.
Saygın ve uzun soluklu dünya gazetelerinin isimlerinin, kullandıkları fontun, renginin mutlaka ki önemli bir geçmişi ve hikayesi vardır. Bir çoğu kurulduğu köklerini koruyordur. Hatta sahipleri hala aynı ailelerdir. Bu ve buna benzer bir çok şey söylenebilir. Her gazete bunlara sahip de olmayabilir. İnternet neslinin tüm bunlara önem vermediğini de düşünüyor olabilirsiniz. Yine de çok emin olmayın. Bazı evrensel değerler, uzun yılların deneyimlerinden ortaya çıkmaktadır.
Hürriyet Gazetesi
Veya herhangi bir gazete özelinde ise, logosunu neden değiştirmesi gerektiğini kısaca şöyle özetleyebiliriz;
- Dünya gazete markalarının %90’ı logolarında serif font kullanıyorlar.
- Serif fontlar okuyucuya daha fazla güven vermektedir.
- Logo 1988 yılında yaptırılmış. O zamanlar yenilikçi ve değişimi göstermesi hedeflenmiş. Eh, el insaf 28 yıl olmuş. Artık o logonun gösterebileceği bir yenilik ve değişim kalmamıştır.
- Hürriyet logosunun modern bir çağrışımı artık yok. Çünkü modern bir hava vermesi için yapılmış bir logo bu. Ve üzerinden bunca yıl geçince, artık yeni modernler başka bir şeylerdir.
- Güven verici bir logo için serif bir font daha akılcı görünüyor.
- Logo ile başlanırsa, internet siteleri, gazete tasarımı vesaire ile devam edilebilir.
- Değişim iyidir.
Bir şeyleri değiştirecekseniz önce logodan başlamak, iyi bir fikir olabiliyor. Yenilenme için umarız 1988 yılında verilmiş kararın benzerini yeniden vermezler. Modern olsun, yeni olsun diyerek 5, 10 yılda eskiyecek bir logo seçmezler. Klasik bir seçim içinde klas‘ı da barındıracaktır.
serif yazitipi eski bir hava kattigindan mi guven veriyor. degisim iyidir demissiniz ama yuzde 90 in kullandigi bir yazitipine donmek ne kadar degisim?
%90 serif font kullanıyor ancak hepsi birbirinden farklı. Yazıtipine ‘dönmek’ demeyelim de, olması gerekene geçiş diyelim.