İETT Otobüs Durak Tabelaları
[ Okuma süresi tahmini 2 dakikadır ]
İETT’nin halen kullanılan otobüs durak tabelalarını bilirsiniz. Aslında çok güzellerdir. Kırmızı bir direk ve sarı tabela üzerine siyah yazılar. Çok uzaktan bile görünürler. Gerçekten harika işaretlerdir. Biraz özen gösterilse gayet güzel kent mobilyalarıdır.
Bu direkli tablelalar üstü kapalı durak giydirmelerinin yapılamadığı/ yapılmadığı yerlerde var. Bazen kaldırımlar müsait olmadığı için durak yapılamıyor ve sadece bir direk ve tabela ile çözüm sağlanıyor.
Bu arada sanırım İETT otobüs duraklarını yeniliyor. Yenilenen bir iki durağa denk geldim. Durak adını okumak zor oldu. Ve durak bilgi panoları, qr kodları ve benzeri bilgi tabelaları bulunmuyordu. Umarım sonradan da olsa ekleyeceklerdir.
QR kodlar güzel ve işlevsel ancak herkes için kullanımı kolay değil. Geçen bir durakta beklerken 2 yaşlı hanım “Bu duraktan şu otobüs geçiyor mu?” diye sordular. Ve durakta QR kod yoktu. Neyse bi şekilde durak isminden geçen hatları buldum ve kendilerine söyledim. Herkes bu şekilde bilgiye ulaşmayabiliyor. Duraktan geçen hatları durak direk ve tabelalarına asmak çok zor olmasa gerek zamanımızda. Evet fazladan biraz masraf çıkarır ama faydası daha önemli. Bilirsiniz bazı yerlerde yanyana 3-4 durak birden oluyor ve her birinden geçen hat farklı oluyor.
Solda klasik eski İETT durak direk ve tabelasını görüyorsunuz. Sağda da geçen hatları, QR kodunu, belki ışıklı bile olacak durak işareti olan bir direk ve tabela denemesini verdim. Hatta bu direklere herhangi bir acil durum için acil durum düğmeleri bile konulabilir.
İETT DURAĞI yazısından “DURAĞI” nı kaldırdım. Gerek yok artık. Kırmızı direk sarı tabela ve İETT her şeyi açıklıyor.
Sağda tabela olarak örneğini verdiğim çalışma giydirilmiş üstü kapalı otobüs duraklarında bilgi ekranı olarakta kullanılabilir. Her şeyi dijital ekranlar ile çözmeye çalışmamak lazım. Çoğu dijital ekranlar bir süre sonra çalışmıyorlar. Basılı sabit tabelaları da alternatif olarak bulundurmakta fayda vardır, değil mi?