ileri geri ok ve saat ikonu gösteren bir görsel

Gün Işığından Daha Fazla Faydalanma

Gün ışığından daha fazla faydalanma sistemi ya da kısa ismi ile yaz saati uygulaması, en kısa hali ile yaz saati. Bildiğiniz gibi ülkemizde artık uygulanmıyor. Akla, bilime ters şekilde vazgeçildi. Türkiye’de yaz saati uygulaması, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile; gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat …

ingsoc bayrağı

1984 Ingsoc Bayrağı

George Orwell’ın 1984 romanının filminde bir bayrak kullanılmıştır. INGSOC bayrağı. Bayrakta “INGSOC” yazısı bulunur. Bu, “English Socialism” (İngiliz Sosyalizmi) anlamına gelir. Oceania/ Okyanusya bayrağı bu bayrak olarak gösterilmiştir filmde. Çok belli ki parti bayrağı, amblemi, ülkenin bayrağı olmuş. Buradan “Nazi Almanya”sına gönderme, benzetme yapılmış. Ingsoc Bayrağı: Renk: Bayrak karanlık renkte olup, üzerinde kırmızı bir “V” …

Alien: Romulus, Tatsız

Sonunda seyrettim son Alien filmini, Alien: Romulus’u. Tatsız. Başka nasıl ifade edeyim, bilemedim. Alien: Romulus, Fede Álvarez tarafından yönetildi. Film, 1979’daki “Alien” ve 1986’daki “Aliens” arasında bir zamanda geçiyor. Film hakkında başka bir şey yazmayayım. Bilim kurgu ve Alien severler mutlaka seyredecek, zaten. Esas olarak Alien filmleri öyle sağlam ve ince öyle bazı detaylara sahip …

Akbank’ın Unutulan Amblemi

Akbank 1948 yılında kurulmuş bir bankamız. Ak olan ismi Adana – Kayseri Bankası olarak 1947’de başlamış olmasından geliyormuş. Herhalde sonra, 1948’de Akbank olmuş. Kendi tarihçelerinde Adana- Kayseri bankasından bahsedilmiyor. Bunlar kendi bilecekleri iş tabii. Bazı kaynaklarda “AK”ın anlamı “Adana’daki Kayseriler” olarak bilindiği söyleniyor. Ancak değil demişler ona da. Neyse bunları da geçelim. Akbank’ın unutulan bir …

i, robot. Bir robot kafası

I, Robot İlk Baskı

Isaac Asimov’un I, Robot (Ben, Robot) romanının ilk basımını biliyor muydunuz? Ben bilmiyormuşum. Eseri ilk olarak Gnome Press 2 Aralık 1950 tarihinde basmış. 253 sayfa ve Asimov’un birbiri ile bağlantılı 9 hikayesini kapsıyor. Bu kitabın kapağını Edd Cartier yapmış. Şahane bir robot. Aynısını yeniden yapmak saygısızlık olur elbette. Ancak ilk basım kitap kapağını da vermeden …