Uzay 1999 üniforma taslağı

Uzay 1999 Dizisinin Tüm Rozetleri

20

[ Okuma süresi tahmini 7 dakikadır ]

Uzay 1999/ Space 1999 dizisi bizde TRT yayınlamıştı ve o zamanlar çok beğenmiştik. Uzay yolundan sonra en sevdiğimiz dizi idi. Tam yayınlanma tarihi seyretmiş olmama rağmen hatırlayamıyorum. Ama kaynaklar göre 1975 – 1978 yılları arası olması gerekiyor. 11 Ekim 1975 tarihinde TRT‘de yayınlanmaya başladığını belirten bir kaynak var (5). ABD, birinci bölüm ilk yayın tarihinin 4 Eylül 1975 olduğunu göz önüne alırsak, TRT o yıllar için çok çok hızlı davranmış.

Toplam 48 bölüm iki sezon sürmüştü. Sanırım haftada bir bölüm olarak gösterildi bizde de. İkinci sezonun son bölümlerinde aralar epey atlamış. Tabii bizde de daha fazla atlayıp 1980 yılına sarkmış. List of Space: 1999 episodes

Merkalıları için 48 bölüm birden YouTube Space 1999 kanalından erişebilirsiniz.

Kanal dizinin resmi kanalı değil ve silinebilir.

Dizide uniformalar, uzay giysileri, ceketler ve montlar üzerinde kullanılan bir çok rozet vardı. İngilizce “badge”, “patch” denilen rozet, işaret, nişanlar işte.

Aşağıda Uzay 1999 dizisinde kullanılan tüm rozetlerini yeniden, tıpkısı olmalarını gözeterek çizdim. Kaynaklardan da bulabildiğim kadar anlamlarını da ekledim.

Dizisinin o yıllarda (1975) hazırlanmış bir Uzay 1999 Teknik Kılavuzu, Ay Üssü Alfa Teknik Notdefteri (Moonbase Alpha Technical Notebook)(2) var. 2021 yılında Space: 1999 Moonbase Alpha: Technical Operations Manual adı altında bir kitap daha yayınlanmış ve hala satışta. Orijinal teknik el kitabının genişletilmiş ve diziden görsellerle zenginleştirilmiş.

Uzay 1999 Rozetleri

Açıklamalar, aksi söylenmediği veya işaret edilmediği sürece ilki soldaki, sonraki sağdaki işareti anlatır.

Ay Üssü Alfa rozeti: Resmi Ay Üssü sembolü. Tüm Alfa gemilerini tanımlamak için kullanılır; ayrıca ceketler, uzay giysilerinde kullanılır. Ay Üssü’ndeki görev turlarını tamamlayanlar tarafından büyük bir gururla takılır.

Astronot Arması: Dünya’da ve Alfa’da takılır. Temel uzay uçuş eğitiminde mezunlara verilir. Ve genellikle uzay kariyeri boyunca bir tür “uğur tılsımı” olarak takılır.

Uzaylararası Araştırma Komisyonu Rozeti: IRC’nin (Interspace Research Commission) mülkü için tanımlayıcı işaret. Uzay giysilerinde ve ay arabalarında kullanılır.

Evren Rozeti: Uzaylararası Araştırma Komisyonu’nun bir sembolü. Bu rozet farklı kelimelerle birkaç farklı versiyonu vardır. Ancak bu Alfalılar arasında en popüler olanıdır. Latince kelimeler “Eşikte Sonsuza Kadar” anlamına gelir. “Uzayın enginliği nedeniyle, ondan öğrenmenin bir sınırı, neredeyse bir sonu yoktur ve bu nedenle sonsuza dek yeni bilginin başlangıcındayız“. Tıbbi ve bilim personeli kullanır.

Tıbbi Kimlik Rozeti: Orta düzeyde ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından takılır. Tüm Alfa personeli temel ilk yardım eğitimi alırken, orta düzeydekiler birazdaha yetkin sağlık görevlileridir. Bir doktor gelene kadar tıbbi prosedürleri uygulamaya yetkilidirler. Yönetmelik üniformalarında giyilen bu rozet, bir hemşireyi veya Tıbbi Merkez teknisyenini işaret eder. Uniforma ceketlerinde yanlara takıldığında rozet, eğitim almış ancak öncelikli olarak tıp personeli olmayan kişileri ifade eder.

Andromeda Rozeti: Andromeda Araştırma Projesi’nde yer alan sağlık görevlileri bu işareti takarlar. Andromeda ekibi, uzayda uzun süreli kalmanın ve yolculukların fiziksel, psikolojik ve sosyal etkileri hakkında kapsamlı çalışmalar yapmıştır. Dr. Helena Russell, Ay Üssü Alfa’ya gelmeden önce bu ekibin yöneticisi olarak çalışmıştır. Çalışmalarınını üsde de devam ettirmiştir.

VJC Rozeti: Harfler Verbinski-Jacobsen Celestia’yı temsil etmektedir. Dr. Joseph Verbinski ve Dr. Blair Jacobsen, Ay Üssü’nün ve operasyon programlarının ilk planlayıcılarıydılar. Uzun yıllar boyunca Dünya’da bir ekip olarak uzay yolculukları ile insan davranışındaki değişiklikler üzerine özellikle de uyku düzenlerini incelemişlerdir. Nihai hedefleri insanın derin uzaya ve gezegenlere gittiğini görmektir. Bu rozet, çalışmalara yardım etmek için gönüllü olanlar tarafından takılır ve kullanılır. İki doktora bir övgü ve saygı gösterilmesinin işareti olarak Tıbbi Merkez yönetmelik kıyafetlerinde görülmektedir.

Bulaşma Karşıtı Rozeti: Koruyucu giyisiler üzerinde kullanılan rozet. Giyisilerin bilinen biyolojik bulaşmaya karşı korunma sağladığını işaret eder.

Orijinal Kartal Rozeti: Alfa Üssü’nün ilk yıllarında, Kartal modeli taşıyıcısı gemilerinin Şahin model mekiklerin yerini almasından sonra, pilot astronotlara verilmiştir.

Derin Uzay Rozeti: Harfler Alpha Moonbase Courier’ı ( Alfa Ayüssü Taşıyıcı) temsil eder. Alfa üssü’nün en iyi pilotlarının üniformalarına takılır. Derin uzay görevleri için ayda eğitilen diğer önemli personel tarafından da kullanılmaktadır. Bazen öncelikli olarak derin uzay görevlilerinin üniformalarında da kullanılmıştır.

LSRO Rozeti: Alfa Ay üssü’nün teknik bölümü olan Ay Uzay Araştırmaları Organizasyonu (Lunar Space Research Organization) baş harflerini kullanan rozet. Rozet, uzay bilimlerinde laboratuvar araştırma, iletişim ve deneyler ile doğrudan ilgilenenler tarafından takılmaktadır. Genellikle standart üniformalardaki kimlik etiketinin hemen altına, bazen ceketlerde vb. kullanılmıştır.

AM Teknik Rozeti: Teknik personel tarafından takılan rozet. Mineraloji, jeoloji, arkeoloji, mühendislik vb. gibi araştırma bilimlerindeki teknik personel tarafından takılır. AM harfleri, alfa ayüssünü (Alpha Moonbase) belirtir. Sayılar personelin uzmanlık alanına göre değişmektedir. Örnek olarak; “1” teknik rütbeyi gösterir; “12” bölüm numarası; “3” belirli Alfa bir departmanını işaret eder.

S.A.T Rozeti: Uzay programının orta yıllarından kalma bir yama, bazen Alfa personeli tarafından insanlığın uzaydaki başarılarını ve bu çabalar sırasında kaybedilen hayatları anmak için kullanılmaktadır. Rozet başarısız olan bir uzay görevinde ölenlerin anısına kullanımdan kaldırılmıştır. Ancak S.A.T. rozeti olanlar için bu rozet daha da kıymetli hale gelmiş. Bu rozeti Uzay: 1999’un ikinci sezonunda Komutan John Koenig’in uçuş ceketinde görüyoruz.

Rütbe Nişanları: Üniformaların ceketlerine işlenen Alfa personelinin rütbe ve görev başarılarını gösteren nişan ve işaretler. Cekelerin kollarında veya gögüs bölgelerinde kullanılabiliyor.

Kartal Rozeti: Alfa Ay Üssü’nün uçan ana ulaşım araçları olan Kartalların ( Eagle) rozeti. Numara hangi araç olduğunu gösterir. Özellikle ikinci sezonda, turuncu uzay giysilerinin omuzda, giysiyi ilgili geminin standart ekipmanı olarak tanımlamak için kullanılmıştır.

Güvenlik Rozeti: Alfa Üssü’nün güvenlik personelinin taktığı rozet. Üniformaların sağ koluna işlenir veya takılır. Alfa Ay üssünde Model 2 şok tabancasını (şok/öldürme ayarıyla donatılmış) taşıma yetkisine sahip güvenlik personeli bu rozeti takar. Diğer personel olağandışı bir durum olmadığı sürece silah taşımazlar.

Kaynaklar:

  1. Space 1999 Technical Manual
  2. The Catacombs
  3. Moonbase Alpha Technical Notebook
  4. Uzay 1999 Vikipedi
  5. Ay Üssü Hayaline Ne oldu?

Kelime Sayısı: 1235 Yorum yapılmamış

Yazı altı elemanları

Bir şey mi söyleyeceksiniz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir